Η τουρκική λίρα απώλεσε τα κέρδη που εξασφάλισε μετά την άνοδο του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα, ενώ την αρχική ευφορία που προκλήθηκε στις αναδυόμενες αγορές ακολούθησε νέο selloff.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την άνοδο του επιτοκίου από 7,75% στο 12% σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η τουρκική οικονομία θα πληγεί από την επιβράδυνση στην Κίνα και τη μείωση της αγοράς ομολόγων από τη Fed. Η απόφαση αυτή έδωσε αρχικώς ώθηση στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο ενισχύθηκε άνω του 4%. Ωστόσο, τα κέρδη δεν άργησαν να εξατμιστούν και το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στις 2,2690 λίρες ανά δολάριο.

Τα διετή ομόλογα υποχώρησαν 18 μονάδες βάσης στο 10,88% και η πτώση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κυμάνθηκε στο 2,6%.

“Πιστεύω ότι η πτώση έχει σχέση με την άνοδο των επιτοκίων. Εκεί που ο κόσμος πίστευε ότι θα σταθεροποιούνταν η κατάσταση, η έκταση της αύξησης των επιτοκίων τον τρομάζει πλέον. Η τουρκική λίρα πλήττεται τώρα και η Νότια Αφρική επίσης”, λέει στο CNBC o Peter Boockvar, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Lindsey Group.

Υποχώρηση του νοτιοαφρικανικού ραντ παρά την αύξηση στο επιτόκιο επαναγοράς

Η Νότια Αφρική ακολούθησε το παράδειγμα της Τουρκίας και της Ινδίας και προχώρησε σε απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου επαναγοράς σε 5,5% από 5%. Επρόκειτο για την πρώτη αύξηση από τον Ιούνιο του 2008.

Και οι 25 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, περίμεναν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, καθώς η κεντρική τράπεζα επικεντρώνεται στη στήριξη μιας οικονομίας που πλήττεται από τη χαμηλότερη ζήτηση παγκοσμίως και τις απεργίες στον κλάδο των ορυχείων. Αυτές οι ανησυχίες εντείνονται από το αδύναμο ραντ, που ενισχύει τον πληθωρισμό και απειλεί το στόχο της τράπεζας (3%-6%).

Ωστόσο, η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας δεν κατάφερε να βάλει “φρένο” στην πτώση του ραντ, το οποίο υποχώρησε 1,8% στα 11,2425 έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας την υποχώρηση που έχει σημειώσει φέτος στο 6,8%.

Η τελευταία κρίση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σημειώνεται την ημέρα που η Fed αναμένεται να ανακοινώσει νέα μείωση, ύψους 10 δισ. δολ,  στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 75 δισ. Δολ.

Οι traders πιστεύουν ότι οι κινήσεις της Fed επιδεινώνουν την κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές και έχουν προκαλέσει αναταραχές στις χρηματαγορές εν αναμονή της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Σε χαμηλό πέντε μηνών υποχωρεί και το βραζιλιάνικο ρεάλ με την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται στα 2,4390.